Wie zijn de gasten van “Maybrit Illner”?: Maybrit Illner-gasten zijn donderdagavond zelfkritisch. Het is wederom duidelijk: de strijd tegen het coronavirus blijft een grote uitdaging voor politiek en wetenschap. Maybrit Illner beschrijft het onderwerp van haar paneldiscussie op donderdag als “volledig origineel”. Dit is natuurlijk ironisch bedoeld – je zou dus kunnen aannemen dat de presentatrice zelf weinig verlangen heeft naar haar eerste show na de zomervakantie.

Het gaat over het toenemende aantal coronabesmettingen en de vraag of Duitsland eigenlijk niets heeft geleerd van de afgelopen maanden. Dit onderwerp is inderdaad niet verrassend. Maar het is ook moeilijk om langs haar heen te komen als er elke dag zoveel mensen met het virus besmet zijn als sinds eind april. Dat is interessant. Malu Dreyer: “We hebben een nieuwe teststrategie nodig”, is de premier van Rijnland-Palts (SPD) overtuigd. Dreyer is van mening dat reizigers die terugkeren uit risicogebieden in de toekomst zelf voor hun coronatesten zullen moeten betalen. Ze dringt ook aan op meer gedetailleerde overeenkomsten tussen de federale en deelstaatregeringen om de verwarring van de regelgeving te verminderen. “We moeten fundamentele dingen samen doen.” Karl-Josef Laumann: De Noordrijn-Westfaalse minister van Volksgezondheid (CDU) verbiedt elk kwaadwillig genoegen dat er zojuist massale storingen zijn geweest in de coronatests in Beieren. Desalniettemin is hij over dit onderwerp best tevreden over zijn eigen land: alles verloopt elektronisch, de Vereniging van Wettelijke Zorgverzekeraars is aan boord en op alle luchthavens worden tests uitgevoerd. “We hebben dat goed voor elkaar.”

Ute Teichert: “We hebben verkeerde inschattingen gemaakt”, zegt de voorzitter van de Federale Vereniging van Artsen bij de GGD. Hiermee bedoelt ze bijvoorbeeld de in het voorjaar gedane aanname dat pas in de herfst een tweede golf dreigt. Ze roept besmette mensen op om door de quarantaine te gaan, omdat de gezondheidsautoriteiten dat nauwelijks kunnen controleren. Jonas Schmidt-Chanasit: De Hamburgse viroloog raadt je aan om je aan de zogenaamde AHA-regels te houden: afstand bewaren, hygiëne en dagelijkse maskers. Dat het huidige aantal besmette mensen ondanks de toename nog ver verwijderd is van de eerste golf in maart en april, kan ook worden toegeschreven aan deze regels: “Je kunt zien dat de strategie werkt.” Heidrun Elbracht: Aan het hoofd van de Janusz Korczak scholengemeenschap in de voormalige Corona hotspot Gütersloh is gevraagd hoe schoollessen georganiseerd kunnen worden tijdens pandemische tijden. Haar ontnuchterende antwoord: “Het werkt, maar het is vermoeiend en het is moeilijk. En het verandert alles.” Een zelfkritische uitspraak van Karl-Josef Laumann zorgt ervoor dat je rechtop gaat zitten en oplet. Op de vraag of de Duitsers bang hoeven te zijn voor een tweede lockdown, zegt de minister van Volksgezondheid van NRW: “Ik geloof dat als we half maart hadden geweten wat we nu weten, we niet de lockdown zouden hebben gemaakt die we deden.” Was dit artikel over het coronavirus interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *