Aardgasexploraties voor de Griekse eilanden leidden tot een geschil: het geschil tussen Griekenland en Turkije over zeegebieden in de Middellandse Zee blijft schommelen. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft nu geprobeerd te bemiddelen – en kreeg te voelen hoe diep de kloven zijn. In het geschil tussen Griekenland en Turkije over zeegebieden in de Middellandse Zee blijven de fronten zelfs na een bemiddelingsreis van minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas verhard.

Na besprekingen door de SPD-politicus in Athene en Ankara, spraken beide partijen dinsdag hun bereidheid uit om de dialoog aan te gaan, maar ze gaven geen blijk van concrete concessies. In plaats daarvan werden de openbare verklaringen van de ministers van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias en Mevlüt Cavusoglu gekenmerkt door wederzijdse beschuldigingen. Dat is interessant. Maas drong er bij de twee NAVO-partners op aan compromissen te sluiten. “De situatie is erg riskant”, zei hij. “Als je steeds dichter bij de afgrond komt, kun je uiteindelijk naar beneden vallen.” “Zichtbare stappen” op weg naar de-escalatie zijn nu dringend nodig. De situatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied heeft zich ontwikkeld tot een “spel met vuur”. “Zelfs de kleinste vonk kan tot een ramp leiden.” Het geschil had de aanzet gegeven tot Turkse gasexploraties voor Griekse eilanden in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het onderzoeksschip “Oruc Reis” is momenteel op zoek naar gas onder begeleiding van oorlogsschepen.

Ankara stelt dat het gebied deel uitmaakt van het continentaal plat van Turkije. Turkije heeft de Griekse eilanden Rhodos en Kastelorizo ​​ervoor, daarom claimt Griekenland het zeegebied voor zichzelf. Er is een soortgelijk conflict over het eiland Cyprus, voor wiens kust al rijke aardgasreserves zijn ontdekt. Na zijn gesprekken met Maas riep de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dendias op tot sancties van de Europese Unie, waarvan Griekenland lid is. Turkije vertegenwoordigde een “neo-Ottomaanse ideologie” en beoefende “onbeperkt expansionisme” in het Middellandse Zeegebied. Griekenland zal zijn grenzen beschermen, die ook grenzen zijn van de EU. Athene is klaar voor een dialoog – maar alleen op voorwaarde dat de dreiging van Turkije wordt beëindigd. Maas ontmoette ook premier Kyriakos Mitsotakis in Athene. Men moet nu komen tot een “bindende en vreedzame oplossing” voor de problemen, zei hij achteraf. Dat kan alleen bereikt worden door “serieuze en oplossingsgerichte” discussies. Om dit te doen, moeten alle destructieve acties echter eerst worden beëindigd en moeten provocaties worden vermeden. Turkije gaf Griekenland op zijn beurt de schuld van het mislukken van eerdere bemiddelingspogingen. Cavusoglu waarschuwde Athene: “Als je een verkeerde stap neemt, zullen we dit keer zonder aarzelen doen wat nodig is.” Turkije is in principe klaar voor besprekingen, maar niet als de andere partij randvoorwaarden of maximale eisen stelt. Was dit artikel interessant over het gasconflict in de Middellandse Zee? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *