Iran plant naar verluidt een aanval op een diplomaat: de relatie tussen Iran en de VS heeft zwaar geleden tijdens de ambtsperiode van Donald Trump. Nu zou er nog een escalatie kunnen komen. De Amerikaanse president bedreigt het land met massale vergelding voor mogelijke aanvallen. Een website had eerder gemeld dat Iran mogelijk een aanslag plant op de Amerikaanse ambassade in Zuid-Afrika. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran bedreigd met massale vergelding in het geval van een Iraanse aanval op zijn land. De Verenigde Staten zouden reageren met een tegenaanval van “duizend keer groter”, schreef Trump maandag in de korte berichtendienst Twitter.

De president reageerde op een bericht in de media dat Teheran de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika heeft vermoord als vergelding voor de gerichte moord op de Iraanse generaal Kassem Soleimani tijdens een Amerikaanse drone-aanval in Irak eerder dit jaar. zou moeten plannen. Dat is interessant. De Politico-website citeerde twee Amerikaanse overheidsfunctionarissen met deze informatie. Volgens de Iraanse plannen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november zou diplomaat Lana Marks het doelwit moeten zijn van een moordaanslag. Nadat Soleimani was vermoord, stonden de VS en Iran op de rand van oorlog. Iran voerde destijds luchtaanvallen uit op Amerikaanse posities in Irak, maar onthield zich van grote vergeldingsmaatregelen. Trump bedreigde Iran destijds met massale tegenaanvallen.

Onder Trump is de relatie tussen de twee staten enorm verslechterd. De Amerikaanse president beschrijft Iran regelmatig als de belangrijkste bron van geweld en instabiliteit in het Midden-Oosten en voert een beleid van “maximale druk” op het land. In mei 2018 beëindigde Trump eenzijdig de internationale nucleaire deal met Iran. Als gevolg hiervan legde zijn regering enorme economische sancties op aan het land. (afp / ska) Was dit artikel over de VS interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *