Het maakt niet uit waar je in de wereld bent, overal vind je bier. Een koude klets is alles wat je nodig hebt. Tegenwoordig groeit de populariteit van ambachtelijk bier overal ter wereld. Verschillende hopsoorten uit verschillende landen krijgen erkenning voor hun verschillende smaken, en zelfs hele continenten hebben hun favoriete hopsoorten. Vandaag nemen we Peruaans en Indonesisch bier onder de loep. 

Een populair speciaalbier in Indonesië is Stark Craft Beer. In het verleden draaide de bierindustrie in Indonesië altijd om pilsener of pilsener. Twee bereisde en grote bierliefhebbers, Bona en Jacob, erkenden dat er behoefte was aan betere kwaliteit en goed smakende bieren. Gepassioneerd door dit idee maakten ze er hun missie van om Indonesisch ambachtelijk bier te produceren dat kan concurreren op het wereldtoneel. Rinjani beklimmen gaat tegenwoordig ook goed gepaard met een Stark. Niets beter dan een lokaal speciaalbiertje in een van de café’s in Sembalun wanneer je van de berg komt. Weer een iets anders dan Bintang. 

Een IPA of een weiss biertje is één, maar wat dacht je van Chicha?  Chicha de jora is het typisch Zuid-Amerikaanse inheemse maïsbier en heeft zich ontpopt tot een emblematische Peruaanse drank. Archeologen schatten dat het bier rond 5000 v. Chr. werd ontdekt, als bewijs van vroeg aardewerk en vaten die werden gebruikt om het graan te malen en de chicha op te slaan in de Andes en rond Machu Picchu. In het Inca-geloof werd het delen van chicha gezien als een daad van vriendschap en begrip, maar het werd ook genoten bij belangrijke ceremonies. 

De kleur van chicha varieert afhankelijk van het soort maïs waarvan het gemaakt is, van lichtgeel tot bordeauxrood. Wanneer het gemaakt wordt van gele zoete maïs, heeft het een bleke strokleur en een melkachtig voorkomen. De drank is licht zuur en bijna ciderachtig. Het wordt vaak gedronken in een actieve staat van gisting en heeft een laag alcoholpercentage, meestal van 1%-3% vol. Een paar slokjes chicha op de Inca Trail naar Machu Picchu moeten kunnen dus. Het brouwsel is weer een iets dan wat je zelf thuis maakt. Heb jij het in je om je eigen chicha te maken?