Trump op zoek naar een vaccin: Donald Trump sloot het Republikeinse Congres af met een strijdbare toespraak. Daarin prees de Amerikaanse president de prestaties van zijn eigen ambtsperiode en viel hij zijn tegenstander Joe Biden scherp aan. Maar niet al zijn beweringen zijn houdbaar. De belangrijkste uitspraken in de factcheck. De Amerikaanse president Donald Trump verdedigde de successen van zijn ambtsperiode met veel superlatieven en viel zijn democratische uitdager Joe Biden gewelddadig aan. Aan het einde van de partijconferentie van zijn Republikeinen sprak hij donderdagavond (lokale tijd) in de tuin van het Witte Huis over de coronapandemie, de toestand van de Amerikaanse economie, de betalingsverplichting van NAVO-partners en de vermeend rampzalige plannen van Biden. Hier is een evaluatie van enkele van de uitspraken:

TRUMPS ‘CLAIM: “We zullen een vaccin produceren voor het einde van het jaar – of misschien zelfs eerder … We zullen dit jaar een veilige en effectieve vaccinatie hebben.” Dat is interessant. EVALUATIE: Dit is zeer optimistisch tot onwaarschijnlijk. FEITEN: De zoektocht naar een coronavaccin is in volle gang, mede dankzij een financiële impuls van de Amerikaanse overheid. Er zijn verschillende vaccins in klinische onderzoeken over de hele wereld met ongeveer 30.000 proefpersonen om hun effectiviteit te bewijzen.

De definitieve resultaten van deze onderzoeken worden pas laat in de herfst verwacht. De resultaten worden vervolgens meestal onafhankelijk beoordeeld en gepubliceerd voordat de autoriteiten een reguliere goedkeuring overwegen. Vanwege de pandemie willen alle betrokkenen snel handelen, maar geen concessies doen aan de veiligheid. Volgens de bekende immunoloog Anthony Fauci, die ook het Witte Huis adviseert, zou er tegen het einde van het jaar of begin 2021 een vaccin kunnen zijn. CLAIM: “We hebben een aantal krachtige behandelingen ontwikkeld, waaronder een krachtige antilichaambehandeling … die duizenden en duizenden levens zal redden.” EVALUATIE: Dat is waarschijnlijk overdreven. Was dit artikel over de Amerikaanse verkiezingen interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *