Maria Kolesnikova: op zondag bij een grote demonstratie in Minsk: een van de belangrijkste leiders van de oppositie in Wit-Rusland is blijkbaar ontvoerd: volgens ooggetuigenverslagen werd Maria Kolesnikova maandagochtend in een minibus gezet. Er is geen spoor van een van de belangrijkste leiders van de oppositie in Wit-Rusland, Maria Kolesnikova. Uw collega’s hebben geen contact met haar, zei de persdienst van de coördinatieraad van de democratiebeweging in Minsk maandag. Bovendien zijn haar medewerker Ivan Kravzov en haar woordvoerder Anton Rodnenkow niet meer beschikbaar.

Volgens een ooggetuige meldde het internetportaal TUT.BY dat vreemden Kolesnikova in een minibus hadden gestopt en hem maandagochtend hadden ontvoerd. Voormalig minister van Cultuur Pavel Latuschko, ook lid van de coördinatieraad, bevestigde berichten dat de oppositie was gearresteerd, aldus het Russische persbureau Interfax. Dat is interessant. De politie van Minsk heeft daarentegen geen informatie over de detentie van vertegenwoordigers van de Samenwerkingsraad, waaronder Kolesnikova, zoals de autoriteit van het Russische persbureau RIA Novosti aankondigde. De 38-jarige is een van de belangrijkste oppositieleden die zich verzetten tegen het omstreden staatshoofd Alexander Loekasjenko. Sommige collega’s van de commissie waren eerder gearresteerd, het land verlaten of gedwongen te vertrekken, waaronder de presidentskandidaat Svetlana Tichanovaskaya. Ze vluchtte na de verkiezingen naar EU-land Litouwen.

Kolesnikova werkt voor ex-bankchef Viktor Babariko, die president wilde worden. Ze zit ook in het presidium van de Coördinatieraad, die streeft naar een vreedzame machtswisseling en oproept tot nieuwe verkiezingen. Kolesnikowa woonde jarenlang in Stuttgart en beheerde van daaruit culturele projecten. Ze verscheen herhaaldelijk bij protesten en werd toegejuicht door de demonstranten. Ze marcheerde met de grote demonstratie op zondag in Minsk. Achtergrond van de protesten zijn de presidentsverkiezingen van meer dan vier weken geleden. Loekasjenko had zichzelf toen tot winnaar uitgeroepen met 80,1 procent van de stemmen. Sindsdien zijn mensen de straat opgegaan tegen de vervalste verkiezingen. Daarom waren er zondag opnieuw massa-arrestaties en werden er in het hele land 633 mensen gearresteerd, volgens het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. (pak / mf / dpa) Was dit artikel over Wit-Rusland interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *